31 Ekim 2014 Cuma

İyi insanların kötü halleri

İyi insanların kötü halleri
    Selçuk üniversitesinden  haberler bu yazıyı kaleme alma nedenim. Evli bir profesör evli bir görevli hanımla ilişkisi var. Profesörün dekan olan eşi durumun farkında eşiyle ilişkisi olan hanımı başka yerde görevlendiriyor. Boşanmış bir doçent aynı hanımla gönül ilişkisi gelişirken işler karışıyor ve profesör doçentin boğazını kesiyor.  Kariyerleri olan kendilerine hiç yakıştırılamayan durumları yaşayanlar neden böyle yaparlar.
  İyi bildiğimiz, örnek aldığımız hata yapmayacağına inandığımız insanlar şok eden davranışlar sergileyebilirler. Öğrencisiyle aşk yaşayan öğretmenler,  kursiyerlerine tacizde bulunan din görevlileri, rüşvet alan yöneticiler, görevi kötüye kullananlar,zimmetine para geçiren şirket görevlileri, ihaleye fesat karıştıranlar neden böyle davrandıklarını açıklayamazlar.
Zayıflıklarımızın, kusurlarımızın ve yetersizliklerimizin doğal bir durum olduğunu kabul etmemiz; tüm insanlar için geçerli olduğunu bilmemiz utanca boğulmamızı engeller. Utanmak yerine, doğal kabul etmek bizi çözüm konusunda rahatlatır. Bu durumda üstesinden nasıl geleceğimizi bilemediğimiz, bizi utanca boğacak, sabote edecek arzularımızın, dürtülerimizin yönetilmesi için yardım istemekten  geri durmayız.
Yasak işleri yapmanın dayanılmaz zevki
      Yasak, günah, ayıp, zararlı ve tehlikeli olan; çoğu zaman zevk ve keyif verecek davranışları arzu etmenin doğal olduğunu bilmek kendimizi suçlamaktan ve utanmaktan vazgeçmemizi sağlar. Utanç ve inkar içinde olmak, yok kabul etmek, hasır altı etmek, o duyguları bastırmak karanlık yerlerde birikim yaratır. İnkar ettiğimiz kabul etmediğimiz, doğal diyemediğimiz, "bende bir bozukluk var" suçluluğu yaşayarak utanca boğulan yönlerimiz er geç bir yerlerden sırıtır ve kendini tanıtır. Ne kadar bastırır derinlere itersek o kadar güçlü bir direnç oluşur.  Suya batırılan deniz topu gibi  en zayıf anımızda suyun yüzünden fırlayan top yüzümüze bir o kadar güçlü çarpar bizi güç durumlarda bırakır. Şişirilen deniz topunu uzunca bir süre derinlerde tutmak için oldukça fazla güç harcama gereği vardır.   En olmadık anlarda yaptığımız gaflar, tüm kariyerimizi bir anda yok eden tepkilerimiz, en zayıf anlarımızda ortaya çıkarlar. "Ne oldu buna birden delirdi sanki", "Bunu  nasıl yapar, gözlerime inanamıyorum", "Halbuki çok sakin, efendi birine benziyordu..." Yani bastırılmış, terbiye edilmemiş, hasır altı edilmiş dürtüler acılar suyun altından fırlayarak suratımıza çarparken tüm planlarımız alt üst olur her şey, yılların emeği bir anda yok olur ve utanç içinde kalırız. "Keşke dilim kopsa da, elim kırılsa da  öyle söylemeseydim, öyle yapmasaydım şeytana uyduk bir kere...vb" şeklinde sözlerimiz olur. Bilincimizin altında ki deniz toplarının farkında olalım. Korkulardan, utanca boğulmaktan suçluluk duygularından vazgeçip yönetebilme yeteneğimizin geliştirebilmek için yardım alalım, araştıralım, öğrenelim, işin üstüne gidelim, anlayalım "şöyle şöyle duygularım var dürtülerim, isteklerim var nasıl davranmalıyım ne yapmalıyım onu nasıl yönetmem gerekir bu istekler benim bir parçam onu yok kabul etmek yerine onunla tanışmalıyım."
En çok rating alan programlar
  Medyada tanık olduğumuz kötü haberlerde kötü davranışlar özellikle popüler insanların çöküş anlarını ballandıra ballandıra anlatılır. En çok rating alanlar; hırs, şehvet, sapıklık, aptallık, düzenbazlık ihanet öykülerini her duyduğumuzda farkına varmadan kendimizi görür rahatlarız. Ünlü bir kişinin çocuk tacizi karşısında suçluluk duyduğumuz hasır altına ittiğimiz porno düşkünlüğümüz hafif kalır Kamuda ortaya çıkan skandal hırsızlık haberleri bizim eksik beyanla daha düşük vergi ödememiz oldukça sönük kalır kendimizi rahatlatırız. Magazin programlarının  en fazla izlenen olması orada sergilenen çarpıklıkların ihanetlerin kavgaların bize göre daha vahim olduğunu gördükçe sürekli rahatlama dibe ittiğimiz deniz topunun baskısını az hissetmemize neden olur.
   Zıt yönlerimizin bilincinde olmak önemli.  Bize puan kazandıran, sevindiren ve  gururla sergilediğimiz yapıcı, iyi yönlerimizin yanında; hasır altı ettiğimiz bizi zorlayan kötü şeyler yaptıran yönümüzün de genetik miras olduğunu tüm insanların aynı yönlerinin olduğunu bilmemiz önemli. Utanca boğulmak, yok saymak, ret etmek kariyeri ne olursa olsun iyi insanları kötü davranışlara sürükler.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa